دنیای امروز دنیای بازاریابی هستش و اگر فردی اون رو بلد نباشه، عملا نمی تونه به فروش مورد نظر و یا هدف نهایی خودش در کسب و کارش، برسه. یکی از انواع روش های بازاریابی، بازاریابی عملگرا یا پرفورمنس مارکتینگ هست. این مدل از بازاریابی میگه که بر اساس نتایجی که حاصل میشن، هزینه پرداخت میشه. پرفورمنس مارکتینگ تنها در بستر آنلاین انجام میشه و معیارهای ارزیابی خاص خودش رو هم داره. در ادامه بیشتر با این نوع از مارکتینگ آشنا میشیم. همراهمون باشید.
پرفورمنس مارکتینگ یا بازاریابی عملگرا یعنی چی
خب این مدل از بازاریابی همین طور که از اسمش هم مشخصه براساس عملکرد سنجیده میشه. این مدل از بازاریابی در قالب آنلاین انجام میشه و فرد یک هدف مشخصی داره که قابل ارزیابی با انواع ابزارها هم هست. یه مثال میزنم تا بهتر متوجه بشی؛ مثلا فرد فروشنده میگه هدف ما تعداد کلیک یا نرخ فروش فلان مقدار هستش و فرد بازیاب و تبلیغ کننده بر اساس این موضوع شروع به فعالیت در شبکه های اجتماعی و انواع پلتفرم ها میکنه و با ابزارها و پارامترهای معین وقتی به هدف فروشنده رسید، هزینه پرداخت میشه.
فرق این نوع از بازاریابی با سایر روش های بازاریابی چیه؟
تفاوت این مدل از بازاریابی با شیوه های قدیمی تر اینه که در مدل های سنتی، فرد هزینه رو همون اول پرداخت میکرد و مشخص نبود که این تبلیغات اون رو به هدفش میرسونه یا نه! اما در پرفورمنس مارکتینگ فروشنده تنها در صورتی هزینه رو پرداخت میکنه که براساس ارزیابی هایی که دقیقا اندازه گیری شدند، به اهدافش رسیده باشه. اصلا به خاطر همین هم هست که بهش میگن عملگرا!
پارارمترهایی که پرفرومنس مارکتر باهاشون سر و کار داره چیا هستند؟
خب بعد از اینکه با پرفورمنس مارکتینگ آشنا شدیم می خواهیم ببینیم که چه پارامترهایی هستند که فرد پرفورمنس مارکتر باید اون ها رو دقیق بلد باشه تا بتونه ارزایابی خوبی از بازار داشته باشه و به اهداف فرد فروشنده نزدیک تر بشه:
سرنخ (lead)
سرنخ در اصل افرادی هستند که یه بازدید کننده معمولی نیستند و احتمال خریدشون بالاست. یه پرفورمنس مارکتر حرفه ای باید بتونه این افراد رو شناسایی کنه و با تکنیک هایی که بلده اون ها رو به مشتری تبدیل کنه. هرچی نرخ لیدها یا سرنخ ها بالاتر بشه، نشون میده که فرد بازاریاب به اهداف بازاریابی نزدیک تر شده.
نرخ بازدید(Imperssion)
ایمپرشن یا نرخ بازدید یعنی تعداد دفعاتی که یه تبلیغ نمایش داده میشه. فایده اش چیه خب؟ اینجوری باعث میشه تا افراد از برند شما آگاهی داشته باشند و به عبارتی اسم برند به گوششون خورده باشه، اونموقع هست که فرد فروشنده می تونه وقتی تعداد ایمپرشن ها به حد مورد نظرش رسید، پول رو پرداخت کنه.
نرخ کلیک (Clicks)
حالا تو بعضی از شرایط هم هست که فقط نمایش اون تبلیغ مهم نیست و تعداد کلیک هایی که بر روی لینک میشه و افراد وارد سایت میشن هم اهمیت داره. تو اینجوری موقعیت ها فرد به ازای یه تعداد کلیک مشخص، هزینه رو به فرد تبلیغ کننده یا شرکت بازاریابی پرداخت می کنه.
نرخ تعامل (Engagement)
نرخ تعامل یعنی اینکه چقدر کاربران با شما مشارکت کنند. این موضوع تو پلتفرم های مختلف فرق می کنه؛ مثلا در اینستاگرام میزان ریپلای استوری، تعداد کامنت ها و .... میتونه نشون دهنده نرخ تعامل باشه. هرچی نرخ تعامل بالاتر باشه یعنی تبلیغات بهتر و موثرتر عمل کردند.
مراحل پرفورمنس مارکتینگ چجوری هست؟
خب این قسمت برای افرادی هست که میخواهن این شاخه از بازاریابی رو به صورت حرفه ای اجرا کنن. در ادامه مراحل اجرای این نوع از مارکتینگ رو باهم بررسی میکنیم.
هدف گذاری
تو مرحله اول شما باید بدونید که فرد فروشنده چی میخواهد! یعنی قصد داره که برندش دیده بشه؟ یا اینکه تعداد کلیک و ورود کاربران به صفحه مد نظرشه؟ شایدم هدفش افزایش تعداد مشتریانش هست. پس در گام اول باید هدف دقیق فروشنده رو ارزیابی کنیم تا بتونیم بقیه گام ها رو به درستی پشت سر بذاریم.
انتخاب کانال مناسب
خب بعد از اینکه هدف گذاری رو انجام دادید حالا نوبت به انتخاب کانال بازاریابی پرفورمنس مناسب هست. این انتخاب باید حتما براساس هدف گذاری انجام شده باشه تا بتونه نتیجه دلخواه شما رو رقم بزنه.
تولید محتوا مناسب
حالا براساس تمامی موارد قبل، شروع می کنید به تولید محتوا که در پلتفرم های مختلف، متفاوت هست. مثلا تولید محتوا براساس پلتفرم انتخابی شما می تونه به صورت رپورتاژ، تصاویر گرافیکی و ... باشن.
بهینه سازی و ارزیابی مداوم
شما باید به عنوان یک پرفورمنس مارکتر حرفه ای، به صورت مداوم نتایج رو ارزیابی کنید و سعی کنید اون ها رو اصلاح کنید تا به هدف نهایی تبلیغات برسید.
ارزیابی و تحلیل نهایی
در نهایت هم بعد از اینکه کمپین تبلیغاتی شما به اتمام رسید، باید نتایج رو در حالت کلی ارزیابی کنید و از چیزهایی که در حین این کمپین یاد گرفتید، برای کمپین های بعدی و نتایج بهتر در بازه زمانی کوتاه تر استفاده کنید.
کاربرد پرفورمنس مارکتینگ چیه؟
در اصل این روش مارکتینگ می تونه برای همه کسب و کارهایی که در فضای آنلاین هستند استفاده بشه؛ از یک پیج اینستاگرامی گرفته تا یک سایت فروشگاهی. در این روش از بازاریابی، فرد می تونه فروش خودش رو چند برابر کنه و یا برند خودش را به خوبی به مردم معرفی کنه.
از طرفی پرفورمنس مارکتینگ، برای سایت هایی که بازدید به نسبت بالایی دارن، میتونه به شدت سود آور باشه؛ مثلا سایت های خبری، می تونن با انتشار رپورتاژ یا تبلیغات مختلف، از این روش بازاریابی سود خوبی رو کسب کنن.
روش پرداخت در پرفورمنس مارکتینگ چجوریه؟
در نهایت وقتی فرد تبلیغ کننده یا شرکت بازاریابی به هدف تعیین شده رسید، هزینه پرداخت میشه. انواع روش های پرداخت در بازاریابی عملگرا که بر اساس اون پرداختی ها انجام میشه این ها هستند:
CPC (Cost Per Click)
یعنی پرداخت هزینه، به ازای هر کلیک بر روی لینکی هست که بازاریاب در پلتفرم مورد نظر قرار داده.
CPM (Cost Per Mile)
در این روش، فرد در صورتی هزینه رو پرداخت می کنه که به یک تعداد مشخص، مثلا 100 بار، آگهی و تبلیغش نمایش داده بشه.
CPA (Cost Per Action)
در این مدل، هزینه وقتی پرداخت میشه که یک عملی مانند خرید رخ داده باشه.
(CPL (Cost Per Lead
در این روش از پرداخت بازاریابی پرفورمنس هم در صورتی هزینه پرداخت میشه که فرد بازایاب به تعداد سرنخ معین شده برسه.
خلاصه اش رو بگم
خب تو این مقاله فهمیدیم که پرفورمنس مارکتینگ یعنی اینکه پرداخت هزینه براساس نتایجی که از بازاریابی حاصل شدند، پرداخت میشه. معیارهای مختلفی برای این ارزیابی وجود دارند؛ مثل نرخ کلیک، نرح تعامل، نرخ بازدید و سرنخ. این نوع از بازاریابی قابلیت اینو داره که در تمامی کسب و کارهای آنلاین مورد استفاده قرار بگیره. برای نتایج بهتر از این روش، باید در ابتدا هدف گذاری به صورت دقیق انجام بشه؛ اینکه می خوای تعداد مشتریان زیاد بشه یا فقط هدفت شناساندن برند هستش.
در نهایت امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشه و اطلاعاتتون رو افزایش داده باشه.